Alkohol w czasie ciąży

alkohol w czasie ciazy

O tym, że okres oczekiwania na dziecko wymaga od kobiety wzmożonej troski o zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Jednakże odpowiednia dieta, umiarkowana aktywność fizyczna, regularne badania profilaktyczne, a także niemożliwość spożywania niektórych produktów mogą wywoływać frustrację. Niestety – może to być moment, gdzie alkohol w czasie ciąży będzie się wydawał rozwiązaniem…Stop. Nic bardziej mylnego – mimo iż świadomość szkodliwości spożywania „procentowych” napojów w tym okresie rośnie, wciąż warto przypominać, jak wielkie spustoszenie mogą one wywołać w organizmie płodu, generując liczne nieprawidłowości.

Nawet niewielka ilość alkoholu w czasie ciąży ma negatywny wpływ na dziecko. Dzieje się tak, ponieważ do krwi dziecka przez łożysko przedostają się jego cząsteczki – a więc można powiedzieć, że spożywając trunek matka niejako „upija” swoje dziecko. Nawet rekomendowane w innych sytuacjach czerwone wino w tym wypadku jest wyraźnie zakazane.

Picie regularne, a w skrajnych przypadkach ekscesywne może generować poważne uszkodzenia w mózgu dziecka, prowadzić do niedotlenienia mózgu. Dającą charakterystyczne objawy u noworodków chorobą pozostaje FAS (czyli alkoholowy zespół płodowy), który obejmuje zarówno zaburzenia natury fizycznej, jak i psychicznej. Doalkohol w czasie ciazy fizycznych symptomów należą np. patologie w budowie podstawowych narządów, wady układu mięśniowego i kostnego, zaburzenia natury neurologicznej (problemy z pamięcią, utrzymywaniem równowagi, polem widzenia). Widoczne są również zmiany w fizjonomii – np. dysmorfie twarzy, zniekształcone małżowiny uszne, niski wzrost czy małogłowie. Psychiczny aspekt choroby przejawia się natomiast w zaburzeniach zachowania, przyszłych skłonnościach do depresji, lęków, uzależnień oraz zachowań aspołecznych. Wady rozwojowe dotykają również okolic serca. Co istotne, najbardziej ryzykowne dla płodu jest spożywanie alkoholu podczas pierwszego trymestru. W tym czasie dochodzi bowiem do formowania się narządów, a wszelkie toksyny z zewnątrz negatywnie oddziałują na ten proces.

Matki pijące alkohol w czasie ciąży często rodzą przedwcześnie. Ich dzieci są więc od początku swojego życia słabsze, dodatkowo badania wykazały, iż potencjał intelektualny takiego noworodka jest zdecydowanie niższy, maleją również zdolności poznawcze. Destrukcyjny wpływ spożywania alkoholu w czasie ciąży oraz w okresie karmienia piersią dziecko odczuwa także jako człowiek dorosły – mężczyźni, których matki piły, są mniej płodni.

1 Comment

  1. matkapolka says: Odpowiedz

    Jedni twierdzą, że lampka wina raz na jakiś czas nie jest taka zła…

Odpowiedz na „matkapolkaAnuluj pisanie odpowiedzi