Biryani – orientalne danie, które zachwyci twoich gości!

Biryani

Wśród klasycznych dań kuchni indyjskiej znajdują się również takie, które wywodzą się z innych regionów. O historii potraw takich jak biryani mało kto jednak słyszał. Najważniejszy jest bogaty smak oraz nieporównywalny do innych posiłków aromat. Czasami warto jednak zgłębić nie tylko tajniki przepisu, lecz także tło kulturowe konkretnego dania.

Biryani lub biriani jest to potrawa jednogarnkowa łącząca w sobie pożywne składniki, z których główne warstwy stanowią ryż oraz mięso. Mimo, iż jest podawana w lokalach specjalizujących się w kuchni indyjskiej, to jej korzenie znajdują się w Iranie (a właściwie w Persji, ponieważ tak nazywano dawniej obecny region). Jak łatwo się domyślić, danie posiada długą historię. Jego istotę stanowi zarówno sposób doprawienia, jak i przygotowania – te jednak są zróżnicowane w zależności od tego, w której części Indii się znajdujemy. Ugotowany ryż jest naprzemiennie układany wraz z mięsnym ragout oraz sosem curry, a następnie zapiekany. Brzmi prosto?

Najpierw należy przyrządzić marynatę dla kurczaka (500 g piersi lub filetowanych udek). Wymieszać należy w tym celu: miętę (1/2 filiżanki), kolendrę (1/2 pęczka), 2-3 ząbki czosnku, 15 g świeżo startego imbiru, 2 łyżeczki kminku oraz około 50 ml jogurtu naturalnego i sól do smaku. Mięso pozostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia po wyjęciu kawałków kurczaka z lodówki możemy zacząć gotowanie właściwej potrawy. Na rozgrzane na patelni 50 g masła klarowanego wrzucamy: posiekaną cebulę, 2 przetarte ząbki czosnku, 1 cm startego korzenia imbiru, a następnie zioła i przyprawy (te same, których używaliśmy już do marynaty). Całość zalewamy bulionem z kurczaka, a następnie dodajemy marynowane mięso i gotujemy na małym ogniu przez 20 – 30 minut.

W międzyczasie – ryż, który stanowi niezbędny element dania także wymaga odpowiedniego przyrządzenia. Jego składniki to, poza 450 gramami ryżu basmanti także: 1 mała cebula lub 2 szalotki, litr wody, 50 gram masła klarowanego, oraz przyprawy – kardamon, liście curry, 2 goździki i sól. Gotowy ryż można opcjonalnie przybrać uprażonymi orzechami (migdałami, nerkowcami lub piniowymi) czy kandyzowanymi owocami lub rodzynkami. By przygotować pastę curry do przełożenia kolejnych warstw ryżu i mięsnego gulaszu potrzebne będą nam: nieduża cebula, 4 – 5 ząbków czosnku, kolendra i imbir (w tej samej ilości co do marynaty), mięta (j.w.) oraz przyprawy – kminek, kurkuma, goździki, cynamon, pieprz, kilka liści curry oraz 2 gwiazdki anyżu (proporcje poszczególnych przypraw będą się różnić w zależności od preferencji). Niezbędne jest również 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego. Cebulę, czosnek i przyprawy podsmażamy na oleju lub oliwie, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia w garnku, a następnie zdejmujemy z gazu. Wszystkie gotowe składniki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu a następnie zapiekamy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180 stopni. Jak widać, biryani to bardzo czasochłonna potrawa, niemniej jednak złożoność jej aromatów rekompensuje czas spędzony na preparacji.

Dodaj komentarz