Chleb sitkowy – zdrowy i prosty do przyrządzenia

Chleb sitkowy

Powrót do zainteresowania naturalną żywnością jest jednym z dominujących trendów w dziedzinie diet. Fakt, iż większość produktów na rynku obfituje w sztuczne barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku staje się uciążliwy nie tylko dla osób profesjonalnie zajmujących się zdrowym odżywianiem, ale też dla wszystkich tych, którzy w optymalnej diecie widzą jeden z filarów profilaktyki. Stąd też produkty takie jak prawdziwy chleb sitkowy ponownie stają się popularne. Poniżej przedstawiamy jego krótką charakterystykę wyjaśniając przy okazji, dlaczego warto decydować się na zakup naturalnego pieczywa.

Chleb sitkowy można kupić w piekarniach, które specjalizują się w naturalnych wypiekach (a tych niestety jest coraz mniej – ponieważ przemysłowy wyrób pieczywa ma bardziej opłacalny ekonomicznie charakter), bądź przygotować samodzielnie. Produkuje się go z mąki żytniej sitkowej oraz zakwasu. Spotkamy się z pewnością z odmiennymi recepturami, jeżeli jednak dopiero zaczynamy przygodę z własnoręcznym pieczeniem chleba warto ograniczyć do minimum skomplikowanie procedury.

Chleb sitkowy, czyli taki, w którym dominuje mąka żytnia sitkowa ma specyficzną teksturę oraz neutralny smak. Dobrze komponuje się z różnego typu dodatkami, takimi jak orzechy, ziarna czy bakalie. Aby przygotować chleb należy najpierw wyrobić zakwas. Nie jest to trudne, jednak wymaga minimum kilku dni. Pierwszego dnia miesza się 100 gram mąki żytniej (najlepiej sitkowej, typ 1400) z 100 ml przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej) – papkę odstawić trzeba w ciepłe miejsce na dobę, bez zakręcania pojemnika (nada się do tego np. słoik). Drugiego dnia do połowy z powstałej masy dodaje się tyle samo wody i mąki co dnia pierwszego i po raz kolejny odstawia na 24 godziny (bez przykrycia, w ciepłe ciemne miejsce).

W trzeciej dobie powtarza się całą procedurę, po czym odstawia na 12 godzin, już zamykając pojemnik – po 12 godzinach – znów do połowy masy (resztę można po prostu wyrzucić, lub z kimś się „podzielić” co bywa praktykowane) dodaje się 100 ml i 100 g wody i mąki, a po upływie 12 godzin (owszem, kolejnych) zakwas jest gotowy. Pracochłonne? Niekoniecznie. Można jednak zainwestować w gotowy zakwas żytni. Wówczas pozostaje nam tylko wypiek.

Chleb sitkowy

By zrobić chleb sitkowy prócz zakwasu potrzebna jest mąka żytnia typ 1400 (proporcje 2:1), sól oraz woda (ciepła). Miesza się te składniki zwykłą łyżką, powinny łatwo się poddać i stworzyć ciasto o konsystencji dość zwartej, jednak puszystej. Następnie przekładamy do formy i przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, następnie obniżamy temperaturę do około 200 stopni i kontynuujemy pieczenie przez 30 – 35 minut (można spryskiwać wypiek wodą, by skórka była chrupiąca).

Dodaj komentarz