Czy można spożywać cytrusy w czasie ciąży

cytrusy w czasie ciazy

Okres ciąży wymaga zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Należy bowiem jeść zdrowe i zbilansowane posiłki. Jest wiele produktów, które w tym okresie nie są zalecane. Czy wśród nich znajdziemy także smaczne i zdrowe cytrusy?

Owoce cytrusowe znane są już od tysiącleci. Ich hodowla rozpoczęła się bowiem już 2000 lat p.n.e. w Azji. Z upływem lat podbiły serca wielu ludziom właściwie z całego świata. Część cytrusów w Polsce jest dostępnych wyłącznie sezonowo, jednak innymi możemy cieszyć się przez cały rok. Co ciekawe, owoce cytrusowe są doskonałym dodatkiem zarówno do słodkich, słonych, jak i pikantnych potraw. Doskonale przełamują wiele smaków.cytrusy w czasie ciazy

Owoce cytrusowe są niezwykle smaczne i zdrowe. Dostarczają organizmowi naprawdę duże ilości wody, witaminy A i C, a także potas, magnez, żelazo, sód, kwas foliowy oraz wapń. Jedzenie cytrusów pozwala zaspokoić znaczną część dziennego zapotrzebowania witaminowanego organizmu. Właściwie wszystkie można spożywać na surowo, lecz doskonale nadają się także na tworzenie przetworów i orzeźwiających soków. Do owoców cytrusowych zaliczamy cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty oraz mandarynki.

Cytrusy mają niezwykłe właściwości. Chronią bowiem przed zachorowaniem na wiele chorób oraz wspomagają walkę z nimi. Szczególnie zalecane w przypadku miażdżycy, żylaków, sklerozy i problemów z cholesterolem.

Czy można jeść cytrusy w czasie ciąży?

Cytrusy w czasie ciąży są częstą przyczyną alergii, dlatego należy uważać na ich nadmiar. Nie są natomiast całkowicie zakazane w czasie ciąży. Mało tego, wręcz zaleca się ich spożywanie w niewielkich ilościach. Niektóre ciężarne mimo wszystko unikają spożywania cytrusów, ponieważ nierzadko wpływają na powstawanie lub nasilanie się zgagi.

cytrusy w czasie ciazyPrzez to, że owoce cytrusowe są silnie alergizujące, niektórzy specjaliści zalecą, by ciężarna zaprzestała ich spożywania już w trzecim trymestrze ciąży, by uniknąć ewentualnych alergii u noworodka. Inni zaś uważają, że jest to nieuzasadnione. Nie ulega jednak wątpliwości, że podczas ich jedzenia należy zachować umiar.

Całkowicie usunięcie ich z diety w czasie ciąży nie jest dobrym posunięciem, ponieważ jak już wcześniej zostało wspomniane, są doskonałym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważna jest obecność dużej ilości witaminy C, która jest niezwykle zalecana w okresie ciąży. Należy jednak pamiętać, by jedząc cytrusy obserwować reakcje swojego ciała pod kątem ewentualnych alergii.

Nie rezygnuj więc ze spożywania cytrusów w czasie ciąży.  Są one bardzo zdrowe i – co nie ulega wątpliwości – bardzo smaczne. Pamiętaj jednak, by nie jadać ich w zbyt dużych ilościach, może bowiem wystąpić u Ciebie silna reakcja alergiczna. Zaleca się spożywanie dwóch owoców mniejszych (mandarynka) lub jednego większego (pomarańcza, grejpfrut) w ciągu dnia.

4 Comment

  1. Kobiety boją się spożywać cytrusy w ciąży a potem dzieci mają alergie na te pyszne owoce a podobno dziecko już podczas ciąży uczy się pokarmów.
    Świetny artykuł, który mam nadzieję przekona kobiety do tych wartościowych owoców.

    1. Mama Marysi says: Odpowiedz

      Dzięki za komentarz! A odrobina cytrusów w czasie ciąży na pewno nie zaszkodzi – w końcu skądś trzeba czerpać witaminę C 🙂

  2. Moja żona w czasie ciąży umiarkowanie spożywała cytrusy i nie odbiło się to w żaden sposób na jej i córki zdrowiu. Jeśli już tak to pozytywnie. Cytrusy cieszą się złą sławą przez szkodliwe związki zawarte w skórce. Są one pryskane nimi aby się nie psuły w transporcie. Zachęcam do jedzenia cytrusów jednym słowem.

  3. Ksenia says: Odpowiedz

    Ja jestem w trzeciej ciazy a cytryne czy limionke moglabym jesc garsciami i to bez cukru

Odpowiedz na „KseniaAnuluj pisanie odpowiedzi