Lecznicza nalewka z czarnego bzu – przepisy

czarny bez

Czarny bez jest także nazywany bzem leczniczym. Nie bez powodu można spotkać się z takim nazewnictwem. Posiada on bowiem niezwykłe prozdrowotne właściwości, które są doceniane przez coraz szersze kręgi osób. Z czarnego bzu można wykonać charakterystyczną nalewkę. Proponujemy więc połączyć przyjemne – przepyszny napój, z pożytecznym – korzystanie z wyjątkowych właściwości. Poniżej przedstawimy przepis na leczniczą nalewkę z czarnego bzu.

Czarny bez jest wysokim krzewem (osiąga do 10 metrów), który rośnie w wilgotnych miejscach. Jego kwiaty są białe, natomiast owoce to fioletowo-czarne pestkowce (ich sok jest czerwony), które posiadają od 3 do 6 nasion.

Owoce i kwiaty czarnego bzu – właściwości lecznicze

  • Skutecznie chronią układ krwionośny.Lecznicza nalewka z czarnego bzu
  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Przejawiają działanie lekko przeczyszczające.
  • Działają przeciwbólowo.
  • Skutecznie przeciwdziałają przewlekłym zaparciom.
  • Przejawiają działanie moczopędne.
  • Łagodzą gorączkę.

Lecznicza nalewka z czarnego bzu – przepisy

Nalewka z czarnego bzu Przepis  I

Składniki potrzebne do przygotowania nalewki:

  • 1 kilogram owoców czarnego bzu,
  • 1 litr spirytusu,
  • 0,5 litra wody,
  • 250 gram cukru.

Kilogram owoców należy przepłukać na sicie, po czym dokładnie odsączyć. Następnie wsypujemy je do dużego słoja oraz zalewamy litrem spirytusu. Pozostawiamy na miesiąc w ciepłym i możliwie najciemniejszym miejscu, a po tym czasie całość należy przefiltrować. Gotujemy syrop z pół litra wody i 250 gram cukru, który następnie trzeba przestudzić oraz połączyć z uzyskanym uprzednio alkoholem. Całość pozostawiamy na tydzień, po czym ponownie należy przefiltrować i zlać do butelek, które powinny zostać szczelnie zakręcone i pozostawione w ciemnym i średnio chłodnym miejscu na okres minimum sześciu miesięcy. Po tym czasie możemy skosztować uzyskaną nalewkę z owoców czarnego bzu i cieszyć się jej smakiem i leczniczymi właściwościami.

Lecznicza nalewka z czarnego bzu

Nalewka z czarnego bzu Przepis II

Składniki potrzebne do przygotowania nalewki:

  • 50 baldachów czarnego bzu,
  • 1 kilogram cukru,
  • 1 litr wody,
  • 3 duże cytryny.

Na początku należy otrzepać kwiaty czarnego bzu z ewentualnych owadów i włożyć do dużego słoika dodając plasterki cytryny. Następnie należy zagotować litr wody z kilogramem cukru, przestudzić powstały syrop i zalać nim kwiaty. Całość pozostawiamy na miesiąc w ciepłym i możliwie najciemniejszym miejscu, a po tym czasie można rozkoszować się smakiem przepysznej nalewki.

Zarówno nalewka z owoców, jak i kwiatów czarnego bzu posiada wspaniałe właściwości lecznicze. Obydwa napoje także charakteryzują się wyjątkowym i oryginalnym smakiem, o którym z pewnością trudno zapomnieć. Z pełnym przekonaniem stwierdzam, że wystarczy zaledwie raz wykonać nalewkę z kwiatów lub owoców czarnego bzu, by później już wykonywać ją regularnie. Nie ulega wątpliwości fakt, że lecznicza nalewka z czarnego bzu jest przepyszna. Postaraj się jednak zachować umiar, by móc dłużej rozkoszować się jej smakiem.

Dodaj komentarz