Mleko matki a sztuczne mleczko

Mleko matki

Macierzyństwo to czas wyborów, które bywają bardzo trudne. Jednym z nich jest to, czy zdecydujemy się karmić piersią. Eksperci są jednomyślni – taka opcja to najkorzystniejszy wybór dla dziecka. Jednakże nie każda kobieta ma możliwość bądź ochotę, by to robić. Czym różni się mleko matki a sztuczne mleczko? Przede wszystkim jakością. Ale o tym poniżej.

Mleko matki jest pełnowartościowym pokarmem i najlepiej podawać je niemowlęciu minimum do 6 miesiąca życia. Warto zauważyć, iż skład oraz konsystencja zmieniają się w zależności o fazy laktacji, ale także tego, ile trwa proces karmienia, oraz jak mocno niemowlę ssie. Pierwsze mleko, które wytwarza organizm kobiety, tzw. siara, posiada najwięcej białka, witamin i ciał odpornościowych, za to jest ubogie w tłuszcz i cukier. W kolejnych dniach pojawia się mleko przejściowe, a dopiero po około tygodniu od porodu – mleko dojrzałe, które cechuje najwyższa kaloryczność. Mleko matki podczas jednego karmienia przechodzi 3 fazy. Pierwsza z nich ma za zadanie zaspokoić pragnienie, druga jest najbardziej kalorycznym, wartościowym posiłkiem, natomiast trzecia to mniej sycący, lecz równie potrzebny posiłek (choć wiele niemowląt do 3 fazy nigdy nie dochodzi). Niezależnie od momentu cyklu laktacyjnego mleko matki jest dużo lepiej przyswajalne niż modyfikowane mieszanki.

Z karmienia piersią wynikają liczne korzyści dla dziecka, jak i dla matki. W ramach tych pierwszych najbardziej zauważalne pozostają:

  • wykształcanie się silniejszego układu odpornościowego – mleko matki sprawia, że dziecko rzadziej choruje – zarówno w pierwszych latach życia, jak i na późniejszej drodze rozwoju;
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy w latach późniejszych (zarówno I, jak i II typu, związanej głównie z otyłością). Dodatkowo dzieci karmione piersią rzadziej cierpią na nadwagę;
  • niższe zagrożenie kolkami,zaparciami, sprawniejszy układ trawienny;

Dodatkowo można odnotować wyraźne różnice pomiędzy dziećmi spożywającymi mleko Mleko matkimatki a sztuczne mleko także na poziomie intelektualnym czy poznawczym. Dzieci takie szybciej się uczą, mają w przyszłości lepsze wyniki w nauce, a także szybciej rozwijają się w aspekcie psychomotorycznym. Konsekwencje karmienia piersią są wyraźne także w życiu dorosłym. Osoby, które w okresie niemowlęcym spożywały naturalny pokarm mają mocniejsze kości, rak piersi u kobiet nie pojawia się tak często, mniejsze jest też zagrożenie chłoniakami, białaczką czy chorobą Crohna.

Już w tym kontekście decyzja pomiędzy wariantami mleko matki a sztuczne mleczko wydaje się być oczywista. Tymczasem dochodzą jeszcze pozytywne konsekwencje dla samej karmiącej. Karmienie takie pozwala na wytworzenie wyjątkowej więzi z dzieckiem, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej poprzez stymulację wydzielania prolaktyny. Widoczne są także pozytywne skutki dla organizmu matki:

  • przyspieszony zostaje połóg;
  • spada ryzyko wystąpienia nowotworów jajnika, piersi, a nawet osteoporozy w późniejszym okresie życia;
  • wedle niektórych opinii szybciej można powrócić do wagi sprzed ciąży;

Mleko modyfikowane występuje zarówno w formie proszkowanej, jak i płynnej. Mieszanki takie zawierają niezbędną dla niemowląt dawkę witamin oraz minerałów. Dodatkowo można wybrać mieszanki dedykowane noworodkom o specjalnych potrzebach (np. z nietolerancjami pokarmowymi, refluksem etc.). Mleko modyfikowane ma zbliżony skład do mleka ludzkiego – naturalnie nie zastąpi ono w sposób idealny mleka matki, niemniej jednak czasami pozostaje jedyną alternatywą. Wówczas warto zdecydować się na najlepszą możliwą mieszankę, konsultując wybór z doświadczonym specjalistą.

Dodaj komentarz