Pyłek pszczeli – naturalna skarbnica zdrowia

pylek pszczeli

Przyroda od wieków stanowi niewyczerpane źródło składników odżywczych, które mogą mieć zastosowanie zarówno lecznicze, profilaktyczne, jak i kosmetyczne. Jednym z najbardziej wartościowych produktów roślinnych jest pyłek pszczeli. Czym jest, jakie ma właściwości, i w jaki sposób czerpać z nich korzyści – o tym przeczytacie poniżej.

Pyłek kwiatowy to komórki rozrodcze (męskie), jakie są produkowane przez kwiaty w wyniku zapylenia. Pyłek stanowi podstawowy pokarm pszczół i to dzięki nim zyskuje swoje niezwykle złożone właściwości. Po zebraniu mieszają one surowiec z własną śliną, nektarem bądź miodem oraz przenoszą do ula. Właśnie wtedy uformowany w postaci niewielkich kulek zostaje pyłek pszczeli. Po części przeznaczany jest na bieżące potrzeby odżywiania pszczelej kolonii, natomiast pozostałość składnika może być konserwowana (w tej postaci nosi on nazwę pierzgi) oraz użytkowana w medycynie i kosmetyce. Pyłek pszczeli na ogół suszy się bądź zamraża.

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze jakie posiada pyłek pszczeli, to wynikają one z jego bogatego chemicznego składu. W pyłku można wyróżnić ponad 250 różnorodnych związków obejmujących zarówno białka, cukry proste i złożone, tłuszcze, jak i składniki mineralne i witaminy czy olejki eteryczne. Do węglowodanów można zaliczyć m.in. glukozę, maltozę, fruktozę, rybozę, izomaltozę czy arabinoze, z kolei kwasy tłuszczowe pozostające elementami pyłku to: kwas linolowy, linoleowy, palmitynowy oraz wiele innych. Bogactwo białek sprowadza się do aż 32 aminokwasów, w tym tak wartościowych pod względem zdrowotnym jak alanina, leucyna, lizyna, glicyna, seryna, izoleucyna czy fenyloalanina. Poza tym warto zaznaczyć, jak wiele mikroelementów zawiera pyłek pszczeli. Są to m.in. witaminy A, B1, B2, B3, B9, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, inozytol, kwas panteonowy, biotyna, kwercytyna, a także minerały takie jak fosfor, cynk, magnez, mangan, miedź, potas, wapń, sód, krzem, selen, jod, żelazo. Dodatkowo wyróżnić można liczne enzymy oraz kwasy organiczne.

pylek pszczeli

Pyłek pszczeli może być pomocny na przykład w terapii chorób kardiologicznych, ale także wspierać profilaktykę u osób, którym brakuje optymalnej ilości aminokwasów, witamin czy biopierwiastków innego rodzaju. Szczególnie poleca się stosowanie produktów na jego bazie ludziom starszym, w okresie rekonwalescencji, dzieciom, ale też osobom pracującym w szkodliwych dla zdrowia warunkach. Warto pamiętać o antyanemicznym oddziaływaniu pyłku pszczelego, jak i jego właściwościach detoksykujących.

Korzystne jest także oddziaływanie na sferę emocjonalną i psychiczną, bowiem pyłek może być stosowany w stanach wzmożonego napięcia, depresji czy obniżonego nastroju wywołanego stresem bądź przepracowaniem. Sięganie po ten składnik jest zatem jednym z kompleksowych sposobów na terapię przy wykorzystaniu naturalnych elementów.

Dodaj komentarz