Pyszny i zdrowy napój z żurawiny

napoj z zurawiny

Owoce żurawiny mają niezwykłe, prozdrowotne właściwości. Zaliczane są nawet do grupy naturalnych antybiotyków. Spożywać je można pod rozmaitymi postaciami – między innymi w formie napoju.

Żurawina jest najczęściej stosowana w czasie przeziębienia, anginy, rozmaitych problemów z pęcherzem czy żołądkiem. W aptekach można znaleźć nawet mnóstwo leków, które są tworzone na bazie żurawiny. Jej owoce są bowiem bogatym źródłem witamin A, B i C.

Świeże owoce żurawiny dostępne są od października do stycznia – zaleca się stosowanie właśnie takich, ponieważ mają najwięcej wartości odżywczych. Po tym czasie można nabyć równie zdrową, suszoną żurawinę.

Właściwości żurawiny

  • Chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniami.
  • Działa w sposób leczniczy podczas infekcji dróg moczowych.
  • Blokuje bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie wrzodów żołądka.
  • Skutecznie zapobiega rozmaitym chorobom serca.
  • Przejawia silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Żurawina jest spożywana najczęściej w postaci świeżej lub suszonej. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można zrobić przepyszny i zdrowy napój z żurawiny właśnie.napoj z zurawiny

Przepis na napój z żurawiny

  • 1 litr przegotowanej wody
  • 200 g żurawin
  • 150 g cukru
  • Kostki lodu według uznania

Przegotuj litr wody. Odlej około pół szklanki, dodaj cukier, ugotuj syrop i odstaw w celu ostudzenia. Umyj żurawinę pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie odsącz. Owoce zmiksuj oraz zalej przegotowaną (ostudzoną!) wodą. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie połącz odcedź sok i połącz z syropem. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj lód i delektuj się wyjątkowym smakiem. Napój z żurawiny już jest gotowy! Proste, prawda?

Żurawina a ciążanapoj z zurawiny

Żurawina niezależnie od formy w jakiej ją spożywamy jest wręcz idealna dla kobiet w ciąży. W tym czasie jest bowiem znacznie pogarsza się układ odpornościowy, przez co jest się bardziej narażonym na rozmaite infekcje – przede wszystkim układu moczowego. Można wówczas zaobserwować zapalenie pęcherza moczowego, zatrzymywanie moczu, cukromocz czy białkomocz, a rosnąca w czasie ciąży macica może blokować odpływ moczu z pęcherza moczowego, co skutkuje powiększeniem nerek, a co za tym idzie – powstawanie infekcji bakteryjnych. Aby zapobiec tym i wielu innym schorzeniom i chorobom, warto stosować świeżą lub suszoną żurawinę lub owoce te w postaci napoju.

Owoce żurawiny najczęściej są całkowicie łagodne i bezpieczne dla organizmu ludzkiego. Należy jednak pamiętać, że spożywanie je w nadmiarze, może powodować biegunkę oraz inne problemy gastryczne. Nie powinno się jej stosować także podczas kamicy nerkowej.

Świeże owoce żurawiny powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, nie dłużej niż przez 3 miesiące. Suszone zaś, nie tracą swoich wspaniałych właściwości odżywczych nawet przez kilka lat. Co ciekawe, obróbka termiczna nie likwiduje drogocennych witamin w niej zawartych.

Dodaj komentarz