Rokitnik i jego wyjątkowe właściwości lecznicze

rokitnik

Rokitnik zwyczajny jest rośliną niezbyt często spotykaną. Ma jednak niesamowite właściwości lecznicze, z którymi warto się zapoznać. Jego szerokie zastosowanie w kuchni i kosmetyce z pewnością sprawi, że od dziś nie zabraknie go już w żadnym domu.

Rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny, który występuje przede wszystkim wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalny wzrost można zaobserwować między innymi nad Bałtykiem oraz w pobliżu Wisły. Rokitnik zwyczajny rośnie powoli, lecz osiąga nawet 6 metrów wysokości. Jego owocami są charakterystyczne pomarańczowe pestkowce, które zawierają mało cukru oraz dużo witaminy B, C, E, F, K i P. Ponadto nie brakuje im kwasu foliowego, manganu, żelaza, boru, prowitaminy A i D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Rokitnik – właściwości lecznicze

  • Skutecznie chroni przed działaniem promieni słonecznych.
  • Poprawia nastrój i działa antydepresyjnie.rokitnik
  • Dodaje mnóstwo energii.
  • Jest silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki.
  • Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.
  • Usprawnia pracę układu nerwowego.
  • Przejawia działanie antynowotworowe.
  • Spowalnia procesy starzenia się skóry.
  • Likwiduje blizny i przebarwienia na skórze.
  • Przyspiesza gojenie się ran.
  • Zapobiega miażdżycy.
  • Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
  • Wspomaga podczas leczenia chorób żołądka, jelit, dwunastnicy, wątroby oraz trzustki.
  • Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Doskonale poprawia krążenie.
  • Usprawnia pracę serca.
  • Uelastycznia skórę oraz doskonale poprawia jej kondycję.
  • Ma pozytywny wpływ na działanie układu immunologicznego.
  • Likwiduje zgagę.
  • Stosowany podczas leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.

Zastosowanie rokitnika w kuchni

rokitnik 1Owoce rokitnika są doskonałe do przygotowywania rozmaitych przetworów. Mogą to być soki, konfitury, dżemy, galaretki, a nawet wina i nalewki. Ze względu na ogromną zawartość witaminy C, sok z rokitnika może być stosowany w celu przyprawiania rozmaitych dań (zamiast cytryny). Wysuszone liście tej rośliny są idealne do przygotowania doskonałego naparu, który z powodzeniem zastąpi zwykłą herbatę.

Zastosowanie rokitnika w kosmetyce

Rokitnik jest częścią składu wielu preparatów kosmetycznych, na przykład przeciw łysieniu i łupieżowi oraz kremów do opalania (likwiduje rozmaite przebarwienia skóry i chroni przed działaniem promieni słonecznych). Ma także swoje miejsce w różnego rodzaju środkach, które są używane do pielęgnacji skóry zniszczonej oraz łuszczącej się. Wykonuje się z niego także wszelkie maseczki kosmetyczne oraz kremy i żele z owoców, które mają mieć pozytywny wpływ na kondycję skóry, spowalniać proces jej starzenia oraz redukować zmarszczki. Tego typu preparaty również skutecznie nawilżają i odmładzają skórę. Nie bez powodu więc rokitnik zwany jest „eliksirem młodości”.

1 Comment

  1. Mr.Jacek says: Odpowiedz

    Rokitnik to przede wszystkim Omega-7 🙂

Dodaj komentarz