Syrop z imbiru – właściwości zdrowotne

syrop z imbiru

Okres jesienno – zimowy jest wyzwaniem dla naturalnej odporności organizmu. Warto wspomagać ją poprzez optymalną dietę bogatą w witaminy i minerały, ale także z pomocą suplementów. Nie wszystkie leki muszą być przy tym syntetyczne. Syrop z imbiru stanowi jeden z niezwykle skutecznych naturalnych specyfików. Jego dodatkowym walorem pozostaje fakt, iż można przyrządzić go samodzielnie. W jaki sposób go przygotować i w jakich dawkach stosować w celach leczniczych bądź profilaktycznych? Odpowiedzi poniżej.

Kuracje oparte na naturalnych składnikach to doskonałe rozwiązanie w dobie dominacji wszelkiego rodzaju konserwantów czy preparatów zawierających substancje, które mogą być alergenami. Ich zaletą jest także relatywnie niski koszt oraz ogólnodostępność. Surowcem leczniczym pozostaje kłącze imbiru. Posiada ono charakterystyczny aromat i dość ostry posmak. W składzie kłącza znajdują się znaczne ilości olejków eterycznych, a także alkohole, aldehydy, i węglowodory różnego typu. Najbardziej aktywnym składnikiem pozostają gingerole, bogate przede wszystkim w związki węgla. Aby przygotować syrop z imbiru wystarczy zaopatrzyć się w około 300 gram imbiru (im więcej, yum lepiej), 3 – 4 dojrzałe cytryny oraz miód lub fruktozę (w zależności od preferencji smakowych od 3 do 7 dużych łyżek). Po starciu imbiru łączymy wiórki z gorącą wodą (w ilości około litra) następnie dodajemy sok z cytryn i miód/fruktozę/stewię. Całość warto oczywiście przecedzić, by mikstura miała aksamitną konsystencję.

Syrop z imbiru posiada przede wszystkim przeciwzapalne oraz antybakteryjne właściwości – czyni to z niego idealne uzupełnienie kuracji w przeziębieniu czy grypie, ale nie tylko.

syrop z imbiru

Syrop jest zalecany także w przypadku zatruć układu pokarmowego czy kłopotów natury trawiennej. Imbir jako roślina lecznicza jest stosowany od tysiącleci – na jego prozdrowotne, pobudzające oraz antyseptyczne właściwości wskazywała dotąd zarówno medycyna indyjska, chińska jak i tybetańska. Wraz z upływem milleniów niewiele się zmieniło. Imbir nadal jest znany z przeciwzapalnych i antybakteryjnych zastosowań, ponad to ceni się go jako środek przeciwdziałający wymiotom (np. w pierwszym trymestrze ciąży). Warto pokusić się o przygotowanie specyfików na bazie tego składnika zwłaszcza, że zadowalające efekty można osiągnąć niewielkim kosztem i wysiłkiem.

Dodaj komentarz