Wyjątkowy dar Matki Natury – miód

miod

Niektóre z produktów żywnościowych zajmują dość istotne miejsce w pop-kulturze. Jednakże prócz tego część z nich posiada liczne prozdrowotne właściwości. Miód z pewnością należy do tego typu artykułów – z jednej strony jest popularny, szczególnie wśród małoletnich, z drugiej strony zaś – posiada liczne walory korzystnie oddziałujące na organizm. Owszem, również u osób dorosłych. Szczegóły poniżej.

Zdrowotne właściwości miodu są liczne – od działania antyseptycznego po odżywianie komórek nerwowych. Można powiedzieć, że to naturalny oraz uniwersalny antybiotyk. Warto wspomnieć, iż miód posiada również kosmetyczne zastosowanie – zdecydowanie warto włączyć go więc do cotygodniowej listy zakupów. Prócz wyjątkowego smaku warto docenić liczne prozdrowotne właściwości miodu takie jak:

  • działanie bakteriobójcze, generowane głównie przez sporą zawartość nadtlenku wodoru;
  • przyspieszanie gojenia się ran – zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych, minimalizowanie ryzyka występowania bliznowców;
  • wzmacnianie wydolności serca oraz działania układu naczyniowego;
  • hamowanie rozwoju procesów miażdżycowych, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • wspomaganie trawienia, a także działanie przeciwbiegunkowe oraz zapobiegające rozwojowi wrzodów żołądka;
  • neutralizowanie skutków nadmiernego spożycia alkoholu;
  • wsparcie w leczeniu bezsenności bądź pomoc w sytuacjach wzmożonego napięcia;
  • wspomaganie terapii chorób gardła i płuc;
  • pobudzanie mózgu do pracy – poprzez wysoką zawartość glukozy w czystej postaci.

Wiele ze zdrowotnych właściwości miodu to zasługa zawartych w nim enzymów. Zauważyć należy jednak, iż najkorzystniej działa miód nierozcieńczony – posiada bowiem aktywność antybiotyczną oddziałującą zarówno na pasożyty układu pokarmowego (jak paciorkowce, gronkowce czy pałeczki e-coli), jak i innego typu (m.in. wąglika, gruźlicy tudzież grzyby Candida). Miód zawiera sporo mikroelementów, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan, molibden, chlor, kobalt, a także witaminy z grupy B, witaminę A, niacynę, biotynę, kwas foliowy oraz pantotenowy. Kaloryczność miodu jest dużo niższa, niż w przypadku cukru białego bądź brązowego i wynosi 319 kcal/ 100 gram. W Polsce najczęściej kupowanym gatunkiem jest miód lipowy.

miod

Jest to produkt dobrze przyswajany przez układ trawienny, ponad to cechuje go delikatny smak. Na świecie docenia się natomiast miody tymiankowe produkowane w krajach śródziemnomorskich, takich jak Grecja. Do interesujących właściwości miodu można zaliczyć fakt, iż niezwykle długo zachowuje on swoje właściwości. Przy odpowiednim przechowywaniu (w chłodnym oraz zacienionym miejscu) słoiczki z miodem mogą przetrwać nawet ponad 20 lat. Na bazie miodu powstają również liczne lekarstwa, zalecane szczególnie w okresach rekonwalescencji, przy przewlekłych chorobach, w okresie przekwitania, a także w sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego bądź umysłowego. Miód stanowi również składnik wielu kosmetyków, a to z uwagi na korzystne działanie na skórę. Miodowe preparaty skutecznie nawilżają, ale też wzmacniają komórki skóry oraz dodają jej elastyczności. Naturalna pielęgnacja jest zatem możliwa nie tylko w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych, lecz również w domowym zaciszu.

2 Comment

  1. kuchareczka says: Odpowiedz

    Ja miodu używam do wszystkiego – od herbaty do pieczenia ciast! Samo zdrowie!

    1. Mama Marysi says: Odpowiedz

      Prawda!

Dodaj komentarz